Singapore – Effektiv stad mit i Asien

singapore_city_skyline_dusk_panoramaSingapore är staten som är en stad mitt i Asien. En grön mångkulturell världsstad med hög levnadsstandard och ett i alla avseenden pulserande affärsliv. Den har många sidor och bjuder på överraskningar om man tar sig tid att leta.

Ett av Singapores ansikten är det artificiella ansiktet. Det är rent och snyggt och ordning och reda. Nästan lite kliniskt rent, doftlöst.    ”Singapore har ingen riktigt asiatisk lukt”, säger en svensk bankman med lång erfarenhet av Asien. ”Hela staden luktar som en Wunderbaum. Åk till Hongkong eller Djakarta och jämför.” Och det stämmer nog. Singapore har inget av den påtagliga doft man normalt förknippar med asiatiska storstäder. Där finns inte heller något av det hektiska myller av människor och fordon som i andra städer både lamslår och skapar charm.

Singapore är en modern storstad, där man lyckats renodla den moderna storstadens fördelar men effektivt fått bort många av dess nackdelar. Stadens skyline, med sina många skyskrapor, kontrasterar mot stora och välskötta parkområden. De moderna avenyerna bryts av äldre bebyggelse från den koloniala eran, vägg i vägg med jättelika lyxhotell ligger kvarter med kinesisk, indisk eller arabisk prägel.

Denna blandning är typisk för Singapore. Här samsas en majoritet kineser med malayer, indier och västerlänningar. Här finns de flesta asiatiska nationaliteter representerade. Hela idén är att grupperna ska kunna existera tillsammans under jämlika och rättvisa villkor. Marknadsekonomin har fått ett generöst spelrum, investeringar har underlättats och utländskt kapital attraherats – resultatet är ett BNP per capita på 26 000 USdollar, bland de högsta i världen. Den förväntade tillväxten är ca 7 procent. Och hela denna utveckling har skett på lite drygt 30 år.

Kort historia

Singapores moderna historia är förhållandevis kort. Sir Stamford Raffles grundade en brittisk handelsstation 1819, han skrev entusiastiskt hem om det angenäma klimatet, frukterna och människorna. Han konstaterade i ett berömt brev till en tidning att trots allt det fantastiska i Singapore hände det faktiskt att människor dog. Singapore kom att spela rollen av viktig sydostasiatisk utpost i det brittiska imperiet. Den växte till kolonial stad, där traditionell bebyggelse blandades med prakt i det brittiska imperiets anda. En utlandsplacering i Singapore ansågs ha hög status.

Staden ockuperades brutalt – och av någon anledning nästan överraskande – av Japan, förtrycket som följde blev hårt, de minnen som lever kvar är grymma.

Singapore efter andra världskriget var en till själen och utseendet förstörd stad, även om den ingalunda jämnats med marken. Kriget hade dessutom skapat grogrund för en frigörelseprocess. I Singapore, precis som i andra delar av den koloniala världen, hade kriget ändrat förutsättningarna.

Självständigt blev Singapore först 1965, den förste premiärministern blev Lee Kuan Yew, ledande i självständighetssträvandena och den person som kommit att forma hela samhällsbygget. Länge fanns strävanden att skapa en federation med Malaysia, något som man aldrig lyckades genomföra. Lee Kuan Yew har funnits i ledningen hela tiden, och trots att han i dag i princip dragit sig tillbaka spelar han fortfarande en mycket viktig roll, inte minst symboliskt.

Singapore är en byggarbetsplats. Det byggs nytt och överallt och det som byggdes nytt för 10–15 år sedan renoveras nu. Dessutom renoveras äldre bebyggelse, och man är nu mer angelägen än tidigare att bevara de få genuina delar av Singapore som finns kvar.

Stadens pulsåder är Orchard Road, shoppinggatan, som övergår i Raffles Boulevard. Om man utgår från dessa gator har man god kontroll på de centrala delarna, här finns de viktiga adresserna, de bästa hotellen, platserna för shopping. Med stadshuset – City Hall – som utgångspunkt har man det centrala affärsdistriktet inom räckhåll, liksom en hel del sevärdheter. Hotell bör väljas antingen i nära anslutning till Orchard Road eller i den del av staden som kallas Marina Bay.

Singapore är i sig ingen stor marknad. Ändå har man lyckats bli ett av världens finansiella centra. Många av världens stora företag, och däribland många svenska, har valt att lägga sina asiatiska högkvarter här. Restiden till andra asiatiska metropoler är förhållandevis kort, Australien ligger inom räckhåll. Den väl fungerande infrastrukturen och världens kanske bästa flygplats, Changi, är starka argument.

Problem med bilar

Biltrafiken är ett problem och man gör sitt yttersta för att begränsa tillgången på bilar. Biltullar har haft bra effekt men bilen är för singaporianer, precis som för alla andra, en statussymbol. Att en ny bil knappast går att köpa för under motsvarande en miljon svenska kronor hindrar inte att bilparken växer.

Man kan köra själv i Singapore. Det är normalt inga problem med trafikregler men att hitta parkeringsplatser är en tidskrävande sysselsättning. Singaporianerna byter också fil på ett, låt oss säga, impulsivt sätt. Det är tankeläsning som gäller, i stället för blinkers.

Den tillfällige besökaren gör klokast i att använda sig av taxi och tunnelbana. Bussnätet fungerar bra men tar längre tid och kan för affärsresenären kännas lite trångt, bökigt och svettigt.

Levnadsförhållandena i Singapore är goda. Den bofaste utlänningen får hög europeisk/nordamerikansk standard i sitt liv. Den på tillfälligt besök kan njuta av några av världens främsta hotell. Priserna är därefter.

Singapore kallas av de egna invånarna för ”The Fine City”. Det är en ordlek där fine betyder böter. Det är alldeles sant att det finns många förbud i staden: mot tuggummituggande, mot nedskräpning, mot rökande nästan överallt, mot spottande och mot bristande toalettspolning. Bland annat. Men man måste komma ihåg att Singapore ligger i ett tropiskt klimat och att spottande på gatorna faktiskt lätt sprider sjukdomar.

Som västerländsk besökare är det skönt att gå på rena gator och man får faktiskt ha med sig tuggummi för eget bruk.

Hårt system

Värre, för singaporianerna, är naturligtvis det politiska systemet som innebär att oppositionen hålls hårt, tidningar, filmer och böcker censureras. Vissa tidningar kan försvinna från tidningskioskerna med kort varsel, till följd av misshagliga artiklar. Att se tv-nyheterna är som att se en nyhetssändning i gamla Östeuropa – ofelbart är inledningen ett referat av något som en uppsatt minister gjort. Internet och parabolantenner upplevs som hot av myndigheterna.

Man behöver som besökare dock aldrig känna sig utanför. Normalt sett kan man få tag på de stora internationella dagstidningarna, hotellen har CNN och tillgången till Internet är relativt omfattande, många hotell erbjuder Internet-uppkopplingar och det finns en del Internetkaféer.

Singaporianerna har som regel mycket bättre koll på omvärlden än vad myndigheterna skulle önska sig, men de är starkt lojala mot sitt än så länge framgångsrika samhällsbygge. Det är svårt för en singaporian att kritisera regering och myndigheter.

Att göra affärer i Singapore innebär som regel att ha med kineser att göra. Det innebär att den som har erfarenhet från Kina, Hongkong eller Taiwan har ett försteg.

Men se upp – även om alla talar engelska finns det en lokal variant av engelskan som kan vålla problem. Den kallas för Singlish och är en engelska där ord från kinesiska, malaysiska och indiska blandas in, inte sällan med oortodoxt uttal. Det krävs understundom fantasi för att förstå det som sägs. Singlish är naturligtvis vanligast i vardagslivet och förekommer mera sällan i affärssammanhang.

Klädseln är informell, vilket är rimligt med tanke på klimatet. Kortärmade skjortor, gärna vita, och slips räcker. Lokala affärsmän har ofta kavaj på kontoret – som ett effektivt skydd mot luftkonditioneringens ibland väl starka kyla. Att bära kavaj på gatorna är dumt; man blir snabbt genomvåt av svett och dessutom kan ett tropiskt skyfall komma nästan när som helst, dock oftast på eftermiddagarna.

Den informella klädseln gäller även på finare restauranger. Det finns dock en del undantag, och om man skulle bli bjuden på middag av en affärskontakt kan det vara klokt att efterhöra vilken ”dress code” som gäller.

Den svenska kolonin i Singapore är förhållandevis stor, för närvarande bor runt 1 000 svenskar i Singapore. Alla svenska stora exportföretag finns på plats, liksom bankerna. Att inte vara här är att göra ett misstag, även om kostnaderna för att t ex hyra ett kontor ibland är astronomiska. Den pågående asiatiska krisen har inte i speciellt stor omfattning påverkat prisbilden och det finns god tillgång på kontorslokaler.

Trots att Singapore är en liten marknad uppgår den svenska exporten till mer än 4 miljarder kronor.

Synen på svenskar är positiv. Svenska produkter är förhållandevis välkända även om de inte alltid förknippas med landet Sverige. Ett nordiskt affärscentrum planeras för att ge även mindre företag möjlighet att skaffa sig en plattform i Singapore.

Besökande affärsmän gör klokt i att förbereda sina besök väl. Det kan gå att improvisera på plats men förbokade och väl förberedda möten är grundläggande.

Den singaporianske affärsmannen uppskattar snabba svar på brev, fax och e-post. Var inte fixerad vid att ha ett komplett svar, faxa hellre med beskedet att svaret dröjer några dagar.

Informellt umgänge

Annars är affärsumgänget med västerländska kontakter rätt informellt. Men man kommer i tid till möten, man är artig och förekommande. En inledd affärskontakt bör ses som starten på en mångårig relation, också på det personliga planet. Underskatta dock inte hierarkiernas betydelse i de företag och de institutioner man har att göra med. Chefen är chef, samråd och förankring nedåt i organisationer är inte självklara. En viktig del av allt umgänge i Singapore är mat. Här finns hela världens kök samlade, med stor tonvikt på det kinesiska köket i alla dess tänkbara och otänkbara varianter. Maten håller alltid högsta klass, bra råvaror och en hygienisk standard som knappast finns någon annanstans i Asien, eller ens i världen. Hälsovårdsmyndigheterna håller stenhård koll på alla matställen – från guldkrogar till gatuförsäljare.  Inte för inte är den kinesiska hälsningsfrasen ”ni chi fan ma” kopplad till mat.

”Har du ätit?”  Och då svarar man alltid ja.

Be Sociable, Share!